Nieuws uit de gemeente

Avondmaalscollecte 4 augustus

De Reestlandhoeve Foundation

Wij zijn een stichting die is opgericht om mantelzorgers van naasten met dementie, NAH (niet aangeboren Hersenletsel) en andere geheugenproblemen te ondersteunen.  
De stichting komt voort uit de Reestlandhoeve Wijngoed & Zorghoeve, waar dagelijks gewerkt wordt met mensen met geheugenproblemen en waar de medewerkers zien dat mantelzorgers zwaar belast zijn.

Wat doen we?

We  organiseren gratis ontmoetingsochtenden.

Het is zwaar als jouw partner, jouw maatje, dementie heeft. Alles verandert in je leven en je relatie. Het is dan fijn om andere mensen te ontmoeten waarmee je kan praten, die hetzelfde meemaken als jij en die het begrijpen. Zodat je het gevoel hebt er niet alleen voor te staan. Ontmoeting, respect en begrip. Heel fijn.

Op dit moment zijn er vier ochtenden per jaar. Vrijdagmorgen, 13 september, is de derde ochtend van dit jaar.

Ook hebben wij, in het voorjaar, een gratis cursus aangeboden. Een praktische cursus omgaan met dementie. Zodat de mantelzorger in kan spelen op alle veranderingen en minder snel overbelast raakt. De cursus werd erg gewaardeerd door de deelnemers.

De Foundation is afhankelijk van giften, donateurs, subsidies.

Met jouw gift ondersteun je de mantelzorger en de patiënt.

Zo fijn in een situatie waarin er steeds minder kan.

Samen zorgen dat leven de moeite waard blijft.

Website: www.reestlandhoevefoundation.org

Franciscaanse zegenbede

Moge God ons zegenen met onrust

bij gemakkelijke antwoorden,

halve waarheden, en oppervlakkige relaties

zodat er diepgang vanuit ons hart moge leven.

Moge God ons zegenen met boosheid

over onrechtvaardigheid,

onderdrukking, en uitbuiting van mensen

zodat we werken voor rechtvaardigheid,

vrijheid, en vrede.

Moge God ons zegenen met tranen

die we plengen voor hen die lijden

door pijn, verwerping, honger, en oorlog

zodat we onze handen zullen uitstrekken

tot troost.

En moge God ons zegenen met zoveel

dwaasheid dat we geloven

een verschil te maken in de wereld.

Zodat we kunnen doen waarvan anderen zeggen

dat het onmogelijk is.

toegeschreven aan Ruth Fox, Benedictines (1985)

Van het college van diakenen

Collecte 11 augustus - KerkinActie Zending; Christenen in Pakistan staan sterker in hun geloof

In Pakistan vormen christenen een kleine minderheid. Veel christenen hebben te maken met discriminatie en krijgen regelmatig kritische vragen over hun geloof. Voor hen is het belangrijk om goed te weten wat hun geloof inhoudt. Kerk in Actie steunt een bijbelschool, OTS, die Pakistaanse christenen door middel van trainingen meer over de Bijbel leert, en ook laat zien hoe je je als christen staande kunt houden in de maatschappij. Jaarlijks doen ruim zesduizend mensen, onder wie veel jongeren, aan deze trainingen mee. Via het programma Zending steunt Kerk in Actie onder andere christenen in Pakistan. Lees meer op kerkinactie.nl/christeninpakistan Geef in de collecte of maak uw/je bijdrage over op rekening NL52 RABO 0373 736 142 Diaconie Protestantse Gem. Oud Avereest-Balkbrug inz. Zending. Hartelijk dank voor uw gift!

Reisje 60 plussers

Als diaconie organiseren we ook dit jaar weer een reisje voor de 60 plussers van onze gemeente. De precieze datum is nog niet bekend, maar zal ergens half september zijn. In juli/aug zal er meer bekend gemaakt worden via de Leef Mee

Open Doors juli en augustus 2024

Ben je een wortel, een ei of een theezakje…?

Omgaan met lijden. Wat zouden we doen als we in Nederland vervolgd zouden worden? Onderstaand verhaaltje staat in het recente Open Doors magazine.

Een jonge vrouw komt bij haar moeder en vertelt dat ze het moeilijk heeft. Ze wist niet hoe ze het moest redden en wilde de moed opgeven. Haar moeder nam haar mee naar de keuken en zette een pan water op het vuur en wachtte tot het water kookte. Ze nam een wortel een ei en een theezakje en deed dat samen in het hete water.

Na 20 minuten nam ze de pan water van het vuur, haalde de wortel en het ei er uit en vroeg haar dochter aan de wortel en het ei te voelen. De dochter constateerde dat de wortel slap en zacht was, het ei was hard en toen ze van het water nipte, proefde ze een volle, rijk geurende vloeistof. Ze vroeg haar moeder wat dit betekende.

Deze zei: het water is de weerstand, de beproeving die soms enorm tekeer kan gaan. De wortel, hard en stevig is door die weerstand slap en zacht geworden. Het kwetsbare rauwe ei werd door het hete water aan de binnenkant hard, het kneedbare binnenste werd door de tegenslagen hard. De theeblaadjes waren echter uniek: nadat ze in het kokende water hadden gelegen, veranderde het water.

De oorzaak van de pijn, het hete water, veranderde door de theeblaadjes. De geur en smaak komt vrij als de hitte van het water toeneemt. Dankzij tegenspoed kun je een beter persoon worden en verander je de situatie om je heen door je vast te houden aan Christus.

Wat zou jij zijn als de verdrukking en tegenspoed komt: een wortel, een ei of het theezakje….?

Voor meer informatie en gebedsbrief: www.opendoor.nl

Jan van Blanken (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Samen Jong

Een kerk VOOR alle generaties; een kerk MET alle generaties.

Met de werkgroep Samen Jong proberen we activiteiten te bedenken die hierbij aansluiten. Ook kijken we naar de kernwaarden die horen bij Samen Jong:

  1. Prioriteit geven aan jonge generaties: Voorbeelden: De ruimte geven voor jongerendiensten, Doe-kerk en andere vormen, waarin kinderen en jongeren een plek hebben/ krijgen in de eredienst en bij de andere activiteiten.
  2. Jezus’ boodschap serieus nemen: Kindernevendienst, Follow Me, club. Na de zomer hopen we te kunnen starten met Alpha Youth. Meer info bij de rubriek “gezinnen”.
  3. Hart voor jongeren hebben: Na de zomer hopen we regelmatig een door de jongeren gekozen lied te laten horen of te zingen. We hopen hen op deze manier te betrekken bij de kerkdienst!
  4. Verantwoordelijkheid geven. Hier gaan we na de zomer mee aan de slag.

Heb je hier ideeën over? Laat ze weten!

  1. Een warme gemeenschap vormen: Vb. startzondag, Doe-kerk, gezamenlijke maaltijden/ lunches
  2. Beste buren zijn. Ook deze kernwaarde gaan we nog mee bezig.

Ideeën zijn welkom!

Activiteit voor alle generaties

Een leuke activiteit voor alle generaties. Niemand is te oud…niemand is te jong. Elders in het kerkblad meer informatie over deze activiteit!

SAMEN jong

We hebben vrijwilligers nodig voor Alpha Youth:

  • Gespreksleiders
  • Vrijwilligers die willen koken, één keer of vaker.

En verder…

  • Ideeën over verantwoordelijkheid voor jongeren en/ of beste buren.

Wat kunnen we betekenen voor de buurt/ voor Balkbrug?

  • Jongeren (12+): Welke liederen vinden jullie mooi om een keer in de kerkdienst te laten horen of te zingen? Dit kun je doorgeven aan Rolanda den Boon

Afgelopen seizoen stond onder andere in het teken van “Samen Jong”.

Rolanda heeft een scholing gevolgd. Met ongeveer twaalf kerkelijk werkers en predikanten hebben we zes cursusdagen gehad rondom het thema “Samen Jong”. Werkers uit grote gemeentes met veel jeugd/jonge gezinnen, ook werkers uit kleine gemeentes, voor wie het moeilijk is om jeugd/jonge gezinnen te binden. Ik mocht veel voorbeelden horen van andere gemeentes. Het ene voorbeeld is bruikbaar, het andere past niet bij onze gemeente. Met anderen samen kun je elkaar stimuleren, ideeën aanreiken en ervaringen, anderen houden soms ook een spiegel voor. Het was voor mij motiverend om mee bezig te zijn!

Eén van de belangrijkste dingen die telkens weer naar voren kwam: Waardeer wat goed gaat en gebruik dat om verder op te bouwen. En soms zijn het maar heel kleine voorbeelden. Ik heb geleerd om het kleine te waarderen. “God begint in het kleine!” Wat zijn de goede voorbeelden? Wat is een belangrijke kernwaarde in de kerkelijke gemeente? Kijkend naar de PG Oud Avereest-Balkbrug is een belangrijke kernwaarde de “Warme gemeenschap”: Omzien naar elkaar; hartelijkheid; ontmoeting. Die “warme gemeenschap” is een mooie basis!

We zullen na de zomer weer verder gaan nadenken over de manier waarop we “Samen Jong” zijn in de gemeente. “Samen Jong” betekent niet dat alles om de jongeren draait, maar “Samen Jong” betekent dat we als kerk vitaal willen zijn, aandacht willen hebben voor ALLE generaties en dat ALLE generaties zich thuis voelen in de gemeente.

Volgend seizoen willen we starten met Alpha Youth. Een Alpha cursus gericht op jongeren en op hun (geloofs) vragen. In het kerkblad van september zullen we meer informatie kunnen geven. Wel weten we dat de doelgroep de jongeren van 16-20 zijn. Uiteraard zijn jongeren buiten de gemeente ook van harte welkom!

Werkgroep

De werkgroep gaat bezig met het voorbereiden van de startzondag. Voor en met alle generaties een feestelijke zondag (15 september).

Maar eerst: Even een periode van rust, bezinning, vrij zijn, minder verplichtingen.

Iedereen een goede zomer (met hopelijk wat zonneschijn!) toegewenst!

Hartelijke groeten, Rolanda den Boon en ds. Remko Veldman

 

 

Bijbeltekst van de dag

  • Overal waar hij kwam, in dorpen, steden en gehuchten, legden ze de zieken op het plein. Ze smeekten hem of ze ten minste de zoom van zijn kleed mochten aanraken. En iedereen die hem aanraakte, werd genezen. -- Marcus 6:56