Nieuws uit de gemeente

GEZOCHT!!!!

Hierbij een oproep (Rolanda den Boon)

Ik ken nog lang niet alle gemeenteleden, maar ik heb er wel een aantal nodig. Daarom gebruik ik het kerkblad om een oproep te doen.

Ik wil graag een werkgroep vormen met gemeenteleden. In 2023 kunnen we dan, met deze, kerkdiensten organiseren voor alle generaties en die een interactief karakter zullen hebben.

In 2023 zullen we dit 3 of 4 keer organiseren en daarna hopen we 5 of 6 keer. Materiaal is beschikbaar bij de PKN. In de diensten zullen we samen ontdekken, vieren en samen eten.

  • Wil je graag generaties verbinden in de kerk?
  • Wil je meewerken om laagdrempelige diensten te organiseren, waar iedereen zich welkom kan voelen?
  • Ben je creatief OF kun je organiseren OF vind je catering leuk of wil je gewoon graag ontdekken wat je kunt doen of wil je gewoon meedenken en meedoen?
  • Ben je nieuwsgierig naar dit initiatief, waar we nog een mooie naam voor gaan zoeken?

We zoeken mensen van alle generaties!!

Trouwe kerkgangers, maar ook mensen die zich betrokken voelen, maar niet zo vaak in de diensten zijn.

Heb je vragen? Of wil je je aanmelden? Dat kan door mij te mailen, bellen, appen of laat het me weten als je me tegenkomt. Ook als je bijvoorbeeld 1 of 2 keer per jaar wilt helpen.

Tenslotte een gedicht, dat past bij de bovenstaande oproep

Van het College van Diakenen,

Actie geef Licht

De situatie van vluchtelingenkinderen in Griekenland wordt met de dag problematischer. Daarom komt Kerk in Actie opnieuw met advent en kerst voor hen in Actie. En daar sluiten wij ons weer graag bij aan.

Dit jaar doen ook 17 scholen in de gemeente Hardenberg mee met de actie.

Ook de CNS in Balkbrug. U zult daar ongetwijfeld meer van horen. Wat voor nu belangrijk is om te weten is dat de mogelijkheid wordt geboden een kijkje te nemen in een vluchtelingentent.

Deze wordt opgezet op het schoolplein van de CNS op woensdagmiddag 23 november en vanaf 18.00 uur tot 20.00 uur bent u daar van harte welkom. Er wordt bekeken of op de donderdagmiddag ook een paar kijkuurtjes kunnen worden ingelast. Wij houden u op de hoogte.

We beleven in Nederland momenteel een energiecrisis die ons (ook financieel) zorgen baart. We zitten er niet meer zo “warmpjes bij”. Letterlijk en figuurlijk.

Dan gaan je gedachten vaak uit naar de mensen die werkelijk in de kou staan. Wat een bittere ellende voor hen en voor de kinderen in het bijzonder.

Maar we kunnen hen helpen en alle beetjes bij elkaar………

Daarvoor staat in de maand december, bij de lege flessen automaat in de Jumbo, een grote houten box waarin u de statiegelden/bonnen kunt doneren.

Zo kunnen we met elkaar toch een duit in het zakje doen.

Balkbrug geeft LICHT

Vorig is er een mooi begin gemaakt met deze actie en dit jaar wordt er een vervolg aan gegeven. Er zijn nauwelijks kosten aan verbonden, iedereen kan meedoen en op deze manier tevens het contact in de buurt verstevigen en het gesprek gaande houden.

Hoe ging het ook alweer?

4 adventszondagen rond 17.00 uur een waxinelichtje zichtbaar buiten aan de straatkant laten schijnen om zo ons medeleven zichtbaar te maken voor de vluchtelingenkinderen in Griekenland en overal ter wereld.

Een simpel, eenvoudig glazenpotje volstaat. Vooral geen opsmuk of versierselen, want sober is het leven van een vluchteling.

En we gaan nog een stapje verder, wij vragen u ook twee glazenpotjes met waxinelichtjes uit te delen aan mensen bij u in de straat. En hen te vertellen over de erbarmelijke leef omstandigheden van een vluchtelingenkind. (De kou, de honger, de angst) En u vraagt hen dan mee te doen om vier adventszondagen ’s avonds rond 17.00 uur buiten een lichtje aan te steken.

De wereld is donker dat is een feit, daarom schijnt ons lichtje in deze donkere tijd.

Collecte 11 decmber KIA; Vrolijkheid in asielzoekerscentra

Iedere dag vluchten er kinderen en jongeren voor geweld en onderdrukking. Ze hebben vaak nare ervaringen achter de rug. In asielzoekerscentra wachten ze op de beslissing of ze in Nederland mogen blijven. Stichting De Vrolijkheid organiseert in azc’s wekelijks het KunstLab, met creatieve activiteiten zoals dans, theater, muziek, film en fotografie voor kinderen en jongeren. Kinderen en jongeren ontdekken en ontwikkelen hun talenten. Kunst en creativiteit versterken hun veerkracht en zelfvertrouwen. Met steun van Kerk in Actie is het Vakantie KunstLab ontwikkeld, zodat jonge azc-bewoners ook in de schoolvakanties creatieve workshops kunnen bezoeken. Met een feestelijke presentatie voor bewoners van azc’s worden de workshops afgesloten. Met uw bijdrage steunt u diaconale projecten van Kerk in Actie, zoals het Vakantie KunstLab voor kinderen en jongeren in azc’s. Meer informatie op www.kerkinactie.nl/vrolijkheid Helpt u mee om deze collecte tot een succes te maken? Hartelijk dank!

Jaarlijkse zendingsbijdrage 2022

Bij het kerkblad van september heeft u een acceptgiro ontvangen voor de zendingsbijdrage voor 2022. De opbrengst zal vooral gebruikt worden voor zendingsprojecten en noodhulp van het overkoepelende orgaan Kerk in Actie. Er zijn veel verschillende projecten waaraan uw gift

goed besteed zal worden. Een aanrader is om eens te kijken op de site van Kerk in Actie.

Om met deze projecten door te kunnen gaan is betrokkenheid nodig; in meeleven, in gebed,

maar ook in financiën. Alle mensen die tot nu toe een gift hebben overgemaakt hartelijk dank!

Mochten er mensen zijn die nog niet in de gelegenheid zijn geweest om een bijdrage over te maken, dan kan dat deze maand nog. Alvast hartelijk dank!

Kerstpakketten

Evenals voorgaande jaren stelt de diaconie kerstpakketten beschikbaar. De pakketten zijn bestemd voor (éénouder) gezinnen en alleenstaanden die het financieel minder/moeilijk hebben. Denk aan mensen, die werkloos zijn (geworden), een gezin waarin sprake is van scheiding, een kleine zelfstandige of een situatie waar sprake is van ziekte met veel kosten door zorg.

Weet u iemand, of een gezin waarvan u denkt: die kan wel een extraatje gebruiken, laat het ons dan weten vóór 8 december a.s.

U kunt dit doorgeven aan Maartje Bruins via mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / telefonisch kan/mag ook. 06 207 11 511

  1. Deze actie is alleen bedoeld voor bovenstaande doelgroepen.

Activiteiten

Gespreksgroep: Aan tafel

Rond de bijbel komen we in gesprek over het jaarthema en meer. Wie dat wil kan zomaar een keer aanschuiven. De eerstvolgende avond gaat over “Aan tafel ontmoeten we de opgestane”.

Datum en tijd: dinsdag 6 december 20.00 uur, De Schutse

Je kunt je aanmelden bij Jacobien Engel Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0523-613930

(volgende keer : 10 januari 2023)

Gedicht

Als bloemen op een stralend veld,

als licht van zomerzon,

zo heeft God onder ons gespeld

het woord dat overwon.

Dat woord heet: liefde voor elkaar,

als vlam, die kou verdrijft,

als vuur dat warmte overdraagt

en lichtend in ons blijft.

Als kleuren op een nieuw palet,

als lachen van een kind,

zo heeft God in ons ingebed

het woord dat harten wint.

Dat woord heet: liefde voor elkaar,

als schouderklop en kracht,

als stem die goedheid woorden geeft

en op ons antwoord wacht.

Een gedicht van Alfred C. Bronswijk

Bijbeltekst van de dag

  • Ik heb dit gezegd opdat jullie vrede vinden bij mij. Jullie zullen het zwaar te verduren krijgen in de wereld, maar houd moed: ik heb de wereld overwonnen. -- Johannes 16:33