Nieuws uit de gemeente

Nederlands Vlaams Bijbelgenootschap

NBG-adventskalender 2023: Vrede op aarde

‘Vrede op aarde – het zijn drie bekende woorden uit het Lucas-evangelie. Veel mensen weten dat ze bij Kerst horen. Maar wat kun je ermee als de vrede ver te zoeken is? Toch zijn deze woorden de titel van de adventskalender’, zegt Anne-Mareike Schol-Wetter, Hoofd Bijbelgebruik bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG). Ook is er een adventsproject voor kinderen en een leesplan speciaal voor vrouwen. ‘Juist omdat die woorden uit Lucas veel oproepen – twijfel, protest, de vraag wat ze betekenen – is het goed om erbij stil te staan tijdens Advent’, aldus Anne-Mareike Schol-Wetter over de kalender. ‘De oorlog in Oekraïne, de strijd tussen Israël en Hamas: de vrede lijkt verder weg dan ooit. Voor de mensen in de tijd van Jezus was dat niet anders.’ Met de kalender verken je wat ‘vrede op aarde’ bij je oproept én wat deze Bijbelse belofte voor jou betekent. Elke dag is er een natuurfoto, een Bijbeltekst en een bezinningsvraag. De Bijbelteksten gaan over vrede met anderen, vrede in je hart en vrede met God. De kalender is gratis aan te vragen via bijbelgenootschap.nl/advent. Wie geen internet heeft kan het boekje aanvragen bij het Klantencontactcentrum, tel. 023-5146146.

Adventsproject ‘Een nieuw begin’

Het Bijbel Basics-adventsproject voor kinderen van 4-12 jaar, ‘Een nieuw begin’, bevat vijf Bijbelverhalen uit het Lucas-evangelie. Anne-Mareike Schol-Wetter: ‘De kinderen ontdekken dat God elke keer een nieuw begin maakt: van de aankondiging van Johannes’ geboorte tot en met de geboorte van Jezus.’

Er is materiaal voor de kerk en voor thuis, en er is dit jaar zelfs een compleet kerstfeestprogramma-met-sketch, geschreven door Corien Oranje. Voor de kerk zijn er ‘kerstballen’ met illustraties bij het verhaal. Voor thuis is er een adventsslinger met kaarten om te kleuren en op te hangen. Het adventsproject is gratis te downloaden via bijbelbasics.nl, de andere materialen zijn hier te bestellen.

Vacatures commissie Eredienst

Ben jij/ bent u iemand die:

  • • Graag meedenkt over de invulling van de kerkdienst?
  • • Een mening heeft over liturgie en die mening graag wil delen.
  • • Die geïnteresseerd is in wat er achter de schermen wordt voorbereid aan erediensten, bijzondere diensten en andere kerkelijke activiteiten.
  • • Niet vaker dan vijf keer per jaar wil vergaderen.
  • • Niet vanzelfsprekend voor vier jaar vast wil zitten aan een commissie.
  • • Waarde hecht aan de erediensten.
  • • Het leuk vindt om het seizoen gezellig af te sluiten met de commissie.

Neem dan contact op met Klara van den Bosch (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). De commissie Eredienst heeft aan het eind van het jaar minimaal drie vacatures. Wij bieden: Een leuke commissie, een ‘einde-seizoens-barbecue’ en waardering voor wat u/ jij inbrengt.

10 december na kerktijd samen eten (Potluckmaaltijd)

Wij van de “Samen jong werkgroep” willen na de dienst van 10 december een gezellige bijeenkomst organiseren. Voor bij de koffie zorgen wij voor wat lekkers en een leuke activiteit voor iedereen.

En we gaan met elkaar eten! Omdat het de vorige keer zo goed in de smaak viel gaan we vragen of iedereen wat eten wil meenemen. Neem gewoon wat lekkers mee of iets wat jij alleen maar als de beste kan maken. Of neem iets mee wat nog over is van de zaterdag of de zaterdag wat extra’s maken….of gewoon een lekker broodje. Neem voor jezelf of je eigen gezin voldoende mee en iets extra, voor als er gasten zijn.

Een potluck maaltijd wordt het dan en is superleuk en verrassend.

Kom gezellig allen.

Lieve groet namens de “Samen jong werkgroep” Lotte, Theo en Jennita

Tussentijds nieuws vanaf de Leef Mee

Ruimte voor de Geest

Op woensdagavond, 13 december, is het vervolg op de avond met ds. Jelle de Kok. We gaan

verder in het boek ‘Ruimte voor de Geest’ in de kerk, in jou, in de ander. Het is voor

deelnemers aan te bevelen het tweede hoofdstuk (en eerste hoofdstuk nog eens) te lezen.

Was je er de volgende keer niet bij, dan kun je deze keer nog prima aanhaken. De avond

begint om 20.00 uur in de Schutse. Eventueel kun je van tevoren contact opnemen met een

van ons voor informatie. Jolande Assink, tel. 06 46156748; Jeroen Slager, tel. 06 27258930;

Theo Poelman, tel. 06 48535955; ds. Remko Veldman, tel. 06 38474564.

Potluck maaltijd a.s. zondag

A.s. zondag zullen we na de koffie met elkaar eten. Dit idee is ontstaan vanuit de werkgroep “Samen Jong”. Samen eten verbindt. Hoe mooi is dat, na een jongerendienst met elkaar samen eten! Net als bij de “Startzondag” houden we een Potluckmaaltijd. Het is de bedoeling dat iedereen zelf wat meeneemt, voor zichzelf of voor het gezin voldoende, met een klein beetje extra voor eventuele gasten of mensen die het vergeten zijn. Je kunt een broodje meenemen, een wrap, pannenkoeken, salade of….wat je maar kunt verzinnen. Zelf gemaakt, gekocht, alles is goed. We hebben beperkte mogelijkheden om iets warm te houden, dus daar graag rekening mee houden. We maken van alles wat is meegenomen een mooi buffet en dan kunnen we met elkaar genieten van alles wat er is. Tot zondag!

De werkgroep “Samen Jong”

 

Samen Jong…dat is:

Een warme gemeenschap voor jong en oud. In onze gemeente mag je zijn wie je bent. Dat is heel fijn!

Balkbrug Geeft Licht - Doet u weer mee?

Op 4 adventszondagen rond 17.00 uur een waxinelichtje in een jampotje aan de straatkant. Ook in de NGK Balkbrug, de Lichtbron, wordt deze oproep gedaan. Zullen we ons verbinden en samen lichtjes van hoop en vrede verspreiden voor alle vluchtelingenkinderen op de wereld? Met genoegen geeft de diaconie u     een mooie adventskalender (bij de uitgang)

 

Samen Jong…dat is:

“Een warme gemeenschap voor alle generaties. De spelletjesavonden zijn daarvan een mooi voorbeeld! Verschillende generaties leren elkaar kennen en groeten elkaar daarna ook enthousiast bij de Jumbo, omdat ze elkaar nu echt kennen!”

 

Kerstpakketten

Evenals voorgaande jaren stelt de diaconie kerstpakketten beschikbaar. De pakketten zijn

bestemd voor (éénouder) gezinnen en alleenstaanden die het financieel minder/moeilijk

hebben. Denk aan mensen, die werkloos zijn (geworden), een gezin waarin sprake is van

scheiding, een kleine zelfstandige of een situatie waar sprake is van ziekte met veel kosten

door zorg. Weet u iemand, of een gezin waarvan u denkt: die kan wel een extraatje

gebruiken, laat het ons dan weten vóór 8 december a.s. U kunt dit doorgeven aan Maartje

Bruins via mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., telefonisch kan/mag ook. 06 20711511

Deze actie is alleen bedoeld voor bovenstaande doelgroepen.

 

Kerstwandeling 2023

De kerstwandeling zal zijn op zondag 17 december om 17.00 uur vanaf het Malkander en eindigen bij de Brugkerk. We hebben nog hulp nodig van iedereen die hieraan een steentje bij willen dragen. We zijn nog op zoek naar:                                                         

*muziekkanten die langs de route iets willen spelen.                 

* figuranten langs de route       

*wie wil iets bakken voor bij de koffie/ thee/ chocolade melk      

* personen die willen helpen met de decoratie en catering

*pannenkoekenbakkers thuis en dan deze naar de Brugkerk brengen                                                                                             

Ook zijn we weer glazen potjes nodig (750 ml zonder etiket) Lijkt het je leuk om mee te helpen of wil je meer informatie bel ons dan. Peter v.d. Bosch 0523 649485\06-43366247 of Hermien Katoele 0523 657304.

      

Van het college van kerkrentmeesters

Eindejaarcollecte

Ook dit jaar willen we een Eindejaarcollecte houden. U ontvangt de uitnodigingsbrief samen met dit kerkblad. Doet u mee? Met uw gift draagt u bij aan een kerk die midden in de samenleving staat.
Bij voorbaat hartelijk dank voor uw betrokkenheid en steun!

Bijbeltekst van de dag

  • Toen de farizese schriftgeleerden zagen dat hij samen met zondaars en tollenaars at, zeiden ze tegen zijn leerlingen: ‘Eet hij met tollenaars en zondaars?’ Jezus hoorde dit en zei tegen hen: ‘Gezonde mensen hebben geen dokter nodig, maar zieken wel; ik ben niet gekomen om rechtvaardigen te roepen, maar zondaars.’ -- Marcus 2:16-17