Nederlands Vlaams Bijbelgenootschap april 2025
Bekende schrijvers belichten de tijdloze kracht van Job
‘De wereld moet leuk en geweldig zijn – met dat idee leven veel mensen. Dan is het heel nuttig om de confrontatie aan te gaan met groot leed en hoe je daarmee om zou gaan.’ Aldus Esther van Fenema over het boek De lijdende mens dat in februari bij het Bijbelgenootschap verscheen. Christophe Vekeman, Esther van Fenema, Désanne van Brederode en Matthijs de Jong belichten de tijdloze kracht van het boek Job. Ook geven ze nieuwe inzichten in thema's die iedereen raken: lijden, schuld en troost.
Job was een rechtvaardig mens die zijn bezit, zijn kinderen en zijn gezondheid kwijtraakt. Hij voert lange gesprekken met vrienden die proberen zijn onbegrijpelijke leed te verklaren.
God en het lijden
De Vlaamse schrijver Christophe Vekeman stelt in zijn essay een vraag centraal waar veel mensen mee worstelen: ‘Hoe kan een liefdevolle God, als Hij dan toch ‘the whole wide world in his hand’ heeft, zoveel lijden toestaan?’
Controle loslaten
Psychiater Esther van Fenema noemt Job ‘interessant voor psychiaters’, omdat het over leed gaat en hoe mensen daarmee omgaan. ‘Job probeert wanhopig controle te krijgen als rampen hem treffen. Hij zoekt naar oorzaken en verklaringen – ook al lukt het niet.
Oosterse wijsheid
Filosofe en schrijfster Désanne van Brederode voert twee nieuwe vrienden van Job op, die hun oosterse wijsheid inbrengen in hun poging om Jobs leed te verklaren. Het begrip karma speelt een sleutelrol: lijden is dan het gevolg van daden in een vorig leven. Job wijst karma als simpele voorstelling van de hand.
Job na Auschwitz
Het essay van Bijbelwetenschapper Matthijs de Jong beschrijft de fascinerende reis van het boek Job door de geschiedenis, van de Hebreeuwse oorsprong tot moderne interpretaties.
Het kost € 19,95 in de boekhandel en in de webshop van het NBG.