Nieuws uit de gemeente

Solidariteitskas

Bij het vorige kerkblad was de envelop voor de solidariteitskas gevoegd.

Velen hebben al voor betaling gezorgd, daarvoor onze hartelijke dank. Mocht dit even aan uw aandacht zijn ontsnapt, vragen wij u vriendelijk z.s.m. deze kleine bijdrage te voldoen. Wij hoeven dan geen betalingsherinnering te sturen. 

Het College van Kerkrentmeesters.

Vanuit de kerkenraad

Verandering in het Pastoraat, de Pastoraal medewerker

Op zondag 15 juni is afscheid genomen van ambtsdragers, en is ook een dank uitgesproken aan hen die hun ambtstermijn hebben verlengd. Door omstandigheden zijn nog geen nieuwe ambtsdragers bevestigd. Dat zal in het najaar, op zondag 21 september gebeuren.

Een dertigtal gemeenteleden is gevraagd of ze wijkouderling wilden worden,

maar om allerlei redenen zei men “nee”. Dit vinden we jammer en ook zorgelijk.

We konden het al langer aan zien komen dat mensen minder geneigd zijn het ambt van ouderling te dragen. We gaan daarom dit jaar over tot een creatieve oplossing. Er werd ook gereageerd met: “ik ga niet (meer) in de kerkenraad”. En toen is het idee van een Pastoraal Medewerker ontstaan. Dit idee is niet nieuw want het wordt al langere tijd toegepast in andere gemeentes. Voor ons is het wel nieuw. Er blijken hiervoor wel mensen bereid te zijn. Er is voor twee wijken een echtpaar en een vrouw bereid gevonden. Dat is positief.

Wat is een Pastoraal medewerker?

Een Pastoraal medewerker is een functie/taak die tussen ouderling en contactpersoon in zit. Hij/zij richt zich pastoraal op een wijk van een ouderling, maar heeft geen zitting in de Kerkenraad. Het is dan ook geen ambt. Met degene die zich hiertoe geroepen voelt kan overlegd worden wat de persoon wel of niet past.

De ouderling doet:

- Vergaderingen; kerkenraad, ouderlingenoverleg

- Contactpersonenavonden

- Bezoekwerk

- Kerkdiensten

- Uitvaarten

Uit deze deeltaken van ouderling kan een gemeentelid dus in overleg met de kerkenraad tot invulling komen wat zijn/haar functie zal worden. Hij/zij zal ook gekoppeld moeten zijn aan een ouderling (kerkorde).

We denken wel vast te houden aan een termijn van minimaal 2 jaar.

Dit geeft flexibiliteit en omdat mensen nu eenmaal verschillend zijn en verantwoordelijkheid kunnen/willen dragen komt dit dus tegemoet aan het gemeente zijn in deze tijd. De kerkenraad hoopt dat zo een weg naar de toekomst mogelijk is voor onze gemeente.

Bevestiging?

Een vraag die nog open staat is: Wordt een Pastoraal medewerker ook bevestigd naast nieuwe ambtsdragers? Na overleg, ook met de beoogde nieuwe Pastoraal medewerkers, is het voorstel: Ja, ze worden bevestigd maar niet gezegend met handoplegging. Zij kunnen in de bevestigingsdienst dan in hun bank blijven en gaan staan, dan moeten zij antwoord geven op de vraag van geheimhouding van wat hen ter ore komt.

Toekomstvisie

De veranderingen zullen verwerkt moeten worden in de handreiking: Wenken voor ouderlingen. Bij zulke veranderingen moet de nodige ervaring worden opgedaan. Het is bijvoorbeeld de vraag hoe het zal gaan met de Kerkenraad.

Zullen er minder ambtsdragers in de raad zitting hebben? Dat valt wel te verwachten.

Het kan ook zijn dat er juist iemand liever vergaderouderling wordt, en die kan dan samenwerken met de Pastoraal medewerkers in het Pastoraal overleg (tot nu toe werd deze “Ouderlingenoverleg” genoemd). Het Pastoraal overleg zal dan hetzelfde worden als het ouderlingenoverleg tot nu toe, maar dan met Pastoraal medewerkers.

Ten tweede: zullen er straks te weinig ambtsdragers van dienst verwacht kunnen worden voor kerkdiensten? Ja, dat is mogelijk. Dan moeten we daarvoor een nieuwe oplossing bedenken. Er zijn hiervoor al verschillende oplossingen in werking bij andere gemeentes.

 

De gemeente

Met zulke veranderingen moeten ook de gemeenteleden mee kunnen gaan.

Hoe zullen zij worden gezien als Pastoraal medewerkers? Er is bij gemeenteleden altijd een vertraging te verwachten. Hier zullen we dus richting moeten geven. Informeren over de bedoeling en ook proberen de gemeenteleden te helpen er open voor te staan dat zij een waardevol Pastoraat kunnen bieden.

Ds. Remko Veldman

Jeugdnieuws

Activiteiten

De activiteiten zoals club, Follow Me, hebben ‘zomerpauze’. De plannen voor het komende seizoen worden alweer gemaakt.  

Er is afgelopen jaar weer met heel veel enthousiasme van alles georganiseerd voor kinderen en jongeren. Voor iedereen die zich daarvoor heeft ingezet: Bedankt!  

Wat hebben we gedaan voor de jongere generatie?  

Oppasdienst, kindernevendienst, club, Follow Me, Doe-kerk, Alpha- Youth, spelletjesmiddag en de borrelavonden. En niet te vergeten de Bowling-avond

Nederlands Vlaams Bijbelgenootschap

Negen Bijbelteksten voor als je wakker ligt

Linkerzij, rechterzij, op je rug, toch maar weer op je zij…. Je hebt inmiddels alle kanten van je kussen geprobeerd en alle schaapjes geteld, maar je ligt nog steeds wakker.

Je bent in goed gezelschap! Ook koning Ahasveros kan de slaap niet vatten. Hij laat zich voorlezen en doet een ontdekking! Soms kom je `s nachts tot de beste inzichten (Ester 6: 1). Paulus en Silas zitten in de gevangenis. Om middernacht bidden ze en zingen ze lofliederen voor God (Handelingen 16: 25, 26). In het geval van Samuël is het God zelf die hem wakker houdt. Tot driemaal toe roept Hij hem. Dan reageert Samuël: ‘Spreek , uw dienaar luistert’. In de stilte van de nacht kunnen we bewust naar Gods stem luisteren (1 Samuël 3: 9, 10).

Bescherming

Terwijl je ligt te woelen voelt het alsof je steeds verder verstrikt raakt in je angstige gedachten. Samen met God kun je elke bedreiging in de ogen kijken (Psalm 3: 6, 7; Psalm 4: 9; Spreuken 3: 24-26).

Rust

De nacht kan een goed moment zijn om Gods nabijheid te zoeken en je zorgen en vragen bij Hem neer te leggen. Ook om Hem te danken (Psalm 131: 2; Filippenzen 4: 6,7; Matteüs 11: 28).

Liederen voor de nacht

In het Liedboek staan prachtige liederen die als avondgebed gelezen kunnen worden: Psalm 3 en 4; lied 236 – 269. Met name het prachtige lied 243!

Wanneer mij slapeloosheid kwelt, geef dat uw Geest mij vergezelt (Couplet 5)

NBG helpt jongeren met Gids bij de Bijbel

Wat staat er allemaal in de Bijbel? Spreekt God echt door de Bijbel? Bijbellezen, hoe doe je dat eigenlijk? Voor jongeren met dit soort vragen is er nu de Gids bij de Bijbel. ‘Deze Gids is een mega-handige, laagdrempelige, frisse en tegelijk verdiepende tool’, vindt youth pastor Chesron Sminia van WAY. ‘Als jongerenwerker zie ik dat veel jongeren wel nieuwsgierig zijn naar de Bijbel, maar niet goed weten waar ze moeten beginnen.’

Sminia noemt deze gids ‘perfect voor persoonlijk gebruik of in communities, voor iedereen die Jezus wil volgen – ook als je al wat langer onderweg bent op je geloofsreis.’ Hij werkt bij WAY, de jongerenorganisatie van Mozaiek.

Voor nieuwsgierige jongeren

‘Uit verschillende onderzoeken blijkt dat jongeren een groeiende belangstelling hebben voor het christelijk geloof en de Bijbel’, zegt Anne-Mareike Schol-Wetter, hoofd Bijbelgebruik bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap. ‘30% van de niet-gelovige jongeren van 15-24 jaar wil meer van de Bijbel weten, zegt het Patmos-onderzoek. Gelovige en niet-gelovige jongeren zoeken in de Bijbel naar antwoorden op grote levensvragen. Voor zulke jongeren is de Gids bij de Bijbel bedoeld. Maar hij is ook geschikt als reisgenoot voor (jong-) volwassenen die een modern, vlot leesbaar boekje zoeken, en voor ouders, jeugdleiders en leraren met pubers. We hopen dat jongeren hiermee de Bijbel – eeuwenoud en nog altijd inspirerend – beter leren kennen.’

Vorm, inhoud en bestelwijze

De Gids bij de Bijbel bevat:

  • · Allerlei tips en manieren om in de Bijbel te lezen
  • · Handige informatie en rake infographics
  • · Uitleg over de boeken van de Bijbel
  • · Samenvatting van het grote verhaal uit de Bijbel
  • · Ruimte voor eigen notities.

De Gids telt 120 pagina’s en is voor €14,95 te koop in de boekhandel en in de NBG-webshop.

over maken via Bijbelgenootschap.nl/srilanka.

Samen Jong

Het is een tijdje geleden dat we iets hebben geschreven over Samen Jong. Dat wil niet zeggen, dat we er niks mee doen.

Bij Samen Jong gaat het over een aantal “kernwaarden” die belangrijk zijn om jongeren bij de kerk te betrekken en ook om kerk te zijn met meerdere generaties. De kernwaarden zijn:

  • Prioriteit geven aan jonge generaties
  • Jezus’ boodschap serieus nemen
  • Hart voor jongeren hebben
  • Verantwoordelijkheid geven aan komende generaties
  • Een warme gemeenschap vormen
  • Beste buren zijn

Vorig jaar zijn we begonnen om deze kernwaarden om de beurt extra aandacht te geven en ze zo als het ware ‘in te bedden’ in het gemeente-zijn. Op dit moment zijn we aan het nadenken over

 

Bijbeltekst van de dag

  • Daarom zeg ik jullie: maak je geen zorgen over jezelf en over wat je zult eten of drinken, noch over je lichaam en over wat je zult aantrekken. Is het leven niet meer dan voedsel en het lichaam niet meer dan kleding? -- Matteus 6:25