Vanuit de kerkenraad

Verandering in het Pastoraat, de Pastoraal medewerker

Op zondag 15 juni is afscheid genomen van ambtsdragers, en is ook een dank uitgesproken aan hen die hun ambtstermijn hebben verlengd. Door omstandigheden zijn nog geen nieuwe ambtsdragers bevestigd. Dat zal in het najaar, op zondag 21 september gebeuren.

Een dertigtal gemeenteleden is gevraagd of ze wijkouderling wilden worden,

maar om allerlei redenen zei men “nee”. Dit vinden we jammer en ook zorgelijk.

We konden het al langer aan zien komen dat mensen minder geneigd zijn het ambt van ouderling te dragen. We gaan daarom dit jaar over tot een creatieve oplossing. Er werd ook gereageerd met: “ik ga niet (meer) in de kerkenraad”. En toen is het idee van een Pastoraal Medewerker ontstaan. Dit idee is niet nieuw want het wordt al langere tijd toegepast in andere gemeentes. Voor ons is het wel nieuw. Er blijken hiervoor wel mensen bereid te zijn. Er is voor twee wijken een echtpaar en een vrouw bereid gevonden. Dat is positief.

Wat is een Pastoraal medewerker?

Een Pastoraal medewerker is een functie/taak die tussen ouderling en contactpersoon in zit. Hij/zij richt zich pastoraal op een wijk van een ouderling, maar heeft geen zitting in de Kerkenraad. Het is dan ook geen ambt. Met degene die zich hiertoe geroepen voelt kan overlegd worden wat de persoon wel of niet past.

De ouderling doet:

- Vergaderingen; kerkenraad, ouderlingenoverleg

- Contactpersonenavonden

- Bezoekwerk

- Kerkdiensten

- Uitvaarten

Uit deze deeltaken van ouderling kan een gemeentelid dus in overleg met de kerkenraad tot invulling komen wat zijn/haar functie zal worden. Hij/zij zal ook gekoppeld moeten zijn aan een ouderling (kerkorde).

We denken wel vast te houden aan een termijn van minimaal 2 jaar.

Dit geeft flexibiliteit en omdat mensen nu eenmaal verschillend zijn en verantwoordelijkheid kunnen/willen dragen komt dit dus tegemoet aan het gemeente zijn in deze tijd. De kerkenraad hoopt dat zo een weg naar de toekomst mogelijk is voor onze gemeente.

Bevestiging?

Een vraag die nog open staat is: Wordt een Pastoraal medewerker ook bevestigd naast nieuwe ambtsdragers? Na overleg, ook met de beoogde nieuwe Pastoraal medewerkers, is het voorstel: Ja, ze worden bevestigd maar niet gezegend met handoplegging. Zij kunnen in de bevestigingsdienst dan in hun bank blijven en gaan staan, dan moeten zij antwoord geven op de vraag van geheimhouding van wat hen ter ore komt.

Toekomstvisie

De veranderingen zullen verwerkt moeten worden in de handreiking: Wenken voor ouderlingen. Bij zulke veranderingen moet de nodige ervaring worden opgedaan. Het is bijvoorbeeld de vraag hoe het zal gaan met de Kerkenraad.

Zullen er minder ambtsdragers in de raad zitting hebben? Dat valt wel te verwachten.

Het kan ook zijn dat er juist iemand liever vergaderouderling wordt, en die kan dan samenwerken met de Pastoraal medewerkers in het Pastoraal overleg (tot nu toe werd deze “Ouderlingenoverleg” genoemd). Het Pastoraal overleg zal dan hetzelfde worden als het ouderlingenoverleg tot nu toe, maar dan met Pastoraal medewerkers.

Ten tweede: zullen er straks te weinig ambtsdragers van dienst verwacht kunnen worden voor kerkdiensten? Ja, dat is mogelijk. Dan moeten we daarvoor een nieuwe oplossing bedenken. Er zijn hiervoor al verschillende oplossingen in werking bij andere gemeentes.

 

De gemeente

Met zulke veranderingen moeten ook de gemeenteleden mee kunnen gaan.

Hoe zullen zij worden gezien als Pastoraal medewerkers? Er is bij gemeenteleden altijd een vertraging te verwachten. Hier zullen we dus richting moeten geven. Informeren over de bedoeling en ook proberen de gemeenteleden te helpen er open voor te staan dat zij een waardevol Pastoraat kunnen bieden.

Ds. Remko Veldman

Bijbeltekst van de dag

  • Ik ben de alfa en de omega, de eerste en de laatste, het begin en het einde. -- Openbaring 22:13