Verkiezingen

Televisie en internet, veel staat in het teken van de aanstaande verkiezingen. Lijsttrekkers komen in beeld en krijgen de kans om hun politieke partij te profileren. De journalisten doen mee. Zo lees ik op donderdag 4 maart een serie aandachtspunten:

  • Financiële problemen van gemeenten, er zijn een aantal blut;
  • Klimaatdoelen van Parijs, ze zijn bij lange na niet gehaald;
  • Drank en drugs onder lockdownstudenten is een groter probleem geworden;
  • De afwikkeling van de Toeslagenaffaire;
  • De coronacrisis kost veel geld en wie gaat dat dan betalen? De sterkste schouders? De toekomstige generatie?;
  • Vluchtelingenkampen en geen toegang voor hen in Europa en Nederland;

In een 40 dagenboekje, Petrus – Protestantse Kerk, dat we na het eten lezen kwam diezelfde dag de profeet Amos voorbij. Een stem uit het bijbelse verleden. Een boer, schapenfokker, werd zo van het land geplukt om naar de hoofdstad te gaan en daar alle onrecht aan de kaak te stellen. Er heerste in zijn tijd dan wel welvaart, maar rijken werden rijker en armen werden steeds armer. Hmmm, herkenbaar?

SchapenfokkerIn niet mis te verstane woorden klaagt hij aan. En zegt dan:
“Laat liever het recht stromen als water, en de gerechtigheid als een altijd voortvloeiende beek”. (Amos 5: 26).

Deze taal verstaan wij vast wel. Wij wonen aan de Reest. Eeuwig stroomt het water door de beek. Nooit is de beek verplaatst, rechtgetrokken of wat dan ook. Altijd meandert de beek maar door het landschap. En zo’n beek vormt het beeld voor gerechtigheid. Het moet altijd blijven stromen. Niet zomaar alleen als goede woorden die later een loze belofte blijken te zijn. Daar komen we niet verder mee. Het moet stromen als een altijd voortvloeiende beek.

Ik zie Amos al staan. Duidelijke taal, als je tenminste het geduld hebt om de 9 hoofdstukken van het naar hem vernoemde boekje in het OT te lezen. Amos wijst niet alleen maar naar politici of ondernemers of criminelen, maar overal waar onrecht wordt gedaan in het klein en het groot.

Nee, ik denk niet dat Amos ooit gekozen zou worden als er toen verkiezingen waren geweest. Maar toch wilde ik dat de lijsttrekkers vandaag iets meer van hem hadden. Recht voor de raap. En niet alleen maar een duidelijkheid van een one-issue partijprogramma, want dat is toch ook wel makkelijk roepen.

Stem je ook? Ik wel. Woensdag 17 maart!

 

Bijbeltekst van de dag

  • Kortom, de wet hield toezicht op ons totdat Christus kwam, zodat we door ons vertrouwen op God als rechtvaardigen konden worden aangenomen. Maar nu het geloof gekomen is, staan we niet langer onder toezicht, want door het geloof en in Christus Jezus bent u allen kinderen van God. -- Galaten 3:24-26