Veertig dagen

Zoals je op de ‘klok’ kunt zien kent het kerkelijk jaar meerdere periodes: adventstijd (vier blokjes paars bovenaan), kersttijd (twee wit), veertig dagentijd (zes blokjes paars rechts), Paastijd (zeven blokjes wit), Pinksteren (rood), en dan is nog het grootste deel groene tijd van groei en bloei. We zijn nu aangekomen bij de veertig dagentijd op weg naar Goede Vrijdag en Pasen. De paarse kleur past bij inkeer en bezinning waarin ook spijt en berouw een plaats kan hebben.

jaarrondDeze periode wordt ook wel vastentijd genoemd volgens de van oudsher Rooms-Katholieke traditie. Wie gaat vasten verlangt ernaar om de ernst van het leven onder ogen te zien en dat ook te tonen.
Misschien ken je zelf al wel de spaardoosjes waar je elke dag een beetje geld in doet omdat iemand anders, een goed doel, het kan gebruiken. Jij kan toch wel met minder toe, is dan de gedachte.
Je zou je kunnen afvragen, waarom moet je zo moeilijk doen om te vasten? Je kunt toch ook gewoon wel een gift geven? Ja dat kan, maar misschien is het juist wel net andersom. Als je wat soberder leeft dan is dat lichtvoetiger. Een stukje eenvoud in je leven maakt dat je losser van bijvoorbeeld luxe komt, eenvoudiger koken, je hoeft je minder druk te maken. Vasten is dat je ook minder aandacht voor sociale media hoeft te hebben. Natuurlijk is appen ook best wel leuk, of tik-tok of instagram. Maar een tijdje zonder geeft vrijheid. Geniet van die vrijheid en maak ruimte voor …, ja voor wat of voor wie dan eigenlijk? Voor mij is dat ruimte maken voor God in mijn leven, maar ook ruimte maken voor het licht van God in de wereld.

Ruimte maken voor God in je eigen leven kan door een goed boek te lezen, of muziek te luisteren, of door een moment per dag te bidden met een paar woorden uit de bijbel. Ikzelf volg een ‘Ignatiaanse retraite’, met een meditatieve tekst, die ik elke dag via de mail krijg toegestuurd. In de avond lees ik elke dag een dagtekst uit het boekje “Veertigdagentijd, onderweg met Dietrich Bonhoeffer.”

Voor jonge gezinnen is er een Veertig dagenboekje “Levensweg” van Kind op zondag. Leuk om met kinderen te lezen en te doen. Want er staat ook veel leuks in om samen te doen. Voor anderen is de vorm van een sobere maaltijd passend. En anders kun je ook in deze weken alcohol laten staan en tussendoortjes. (behalve op zondag, want dan wordt er niet gevast).

 

Bijbeltekst van de dag

  • Kortom, de wet hield toezicht op ons totdat Christus kwam, zodat we door ons vertrouwen op God als rechtvaardigen konden worden aangenomen. Maar nu het geloof gekomen is, staan we niet langer onder toezicht, want door het geloof en in Christus Jezus bent u allen kinderen van God. -- Galaten 3:24-26