Verhalenpunt

Vlak bij ons huis, aan het kerkpad bij de Reestkerk staat een verhalenpunt. Er is een mooi streekverhaal te beluisteren. Je moet wel even pompen. Het lijkt alsof Sipke op zijn manier tussen het groen zoekt naar wat voor hem een verhaal is. Een hondengeur of nog iets anders dat hem iets te vertellen heeft. Ik wil graag eens wat mijmeren bij dit verhalenpunt.

Zomaar omdat dit jaar de landelijke Protestantse kerk als jaarthema heeft, ‘een goed verhaal’. We leven van verhalen. De kerk leeft van een dik boek van verhalen. Prachtige herkenbare maar soms ook wel onwaarschijnlijke verhalen. Het Hemelvaartverhaal wat we pas hebben gevierd is zo’n verhaal. Met de kennis van nu is het niet makkelijk te bevatten. Het is een geloofsverhaal
en hemelvaart is de kerk al eeuwenlang een feestdag waard. Wij leven van verhalen, altijd weer worden ze verteld en herverteld. En iedere tijd heeft z’n eigen manier van doorgeven. Eerst ging dat mondeling en dat is eigenlijk een manier die nog altijd doorgaat. Toen kwam het schrift, op allerlei materialen als steen of papyrus of huiden. Ook die manier blijft altijd maar doorgaan. En toen kwam de ether en kwamen de hoorspelen, de films en televisie en als laatste is er het digitale tijdperk.

sipke

Een verhalenpunt, soms kan dat een huiskamer zijn waar mensen elkaar vertellen wat ze hebben meegemaakt. Zo kunnen we met elkaar meeleven en dat is zo belangrijk. Er is geen einde aan het vertellen van verhalen.
In een afstandsperiode zoals we nu kennen door de coronapandemie is het even zoeken, maar het verhalen vertellen vindt toch wel gewoon z’n weg. Je eigen verhalenpunt is bij je thuis of zelfs bij de hand, je mobiel. En je hoeft er niet op te pompen 😊. Alleen moet je mobiel wel opgeladen blijven. Je moet er ook een beetje de weg op weten. Maar de jonge mensen die ermee geboren zijn weten niet beter. Ze kunnen er alles mee. Elke foto van Instagram of Facebook bijvoorbeeld bevat een verhaal. En natuurlijk is het ondoenlijk om elk verhaal te ‘lezen’ of te beluisteren. Het is teveel, dus moet je keuzes maken. Veel gaat langs je heen en dat is maar goed ook. en wat jij wilt lezen, zien of horen heb je zelf in de hand. Het meeste komt niet door je filter heen. Dat kan gewoon niet.

De invloed van de digitale snelweg is groot. In een afstandssamenleving is het nog belangrijker geworden. Het is zo snel en er is zoveel binnen bereik dat je wel een filter moet hebben. Wat wel, wat niet, wat trekt je aandacht en wat laat je toe? Waar neem je de tijd voor en waarom? Wat is waar en wat niet? Wat is waardevol en wat is pulp? Welke verhalen kun je maar beter vermijden? Het zijn eigenlijk eeuwenoude vragen, maar in deze tijd dringen ze zich weer in alle hevigheid aan ons op.

Ik moet aan de bijbel denken. De bijbel is een bibliotheek vol verhalen, een verhalenpunt. Maar is het nog wel een verhalenpunt voor je? Of komen die verhalen eigenlijk niet (meer) door je filter heen? Als we de onderzoeken moeten geloven dan wordt de bijbel steeds minder gelezen. En wie nog wel in de Bijbel leest, doet dit minder vaak en minder intensief.
Ik denk dat het filter dat we hebben opgebouwd anders is geworden, en ieder mens is zijn of haar filter ook weer anders. Voor de bijbel geldt dan ook dat aanpassingen nodig zijn. Er zijn websites met de bijbel, met alle verhalen en teksten, in een variatie van vertalingen. Er zijn bijbelapps en podcasts.
Maar ik denk dat het uiteindelijk altijd weer op die vraag aankomt: Het levende woord dat door de bijbel tot je komt, heb jij daar oren voor? (wie oren om te horen heeft, die hore.) Is jouw filter open voor de bijbelverhalen, voor het evangelie van Jezus Christus? Met andere woorden, Is de bijbel een verhalenpunt voor je van waarde, betrouwbaar, ook als richtlijn voor je leven?

• Gods genade is openbaar geworden tot redding van alle mensen. Ze leert ons dat we goddeloze en wereldse begeerten moeten afwijzen en bezonnen, rechtvaardig en vroom in deze wereld moeten leven, in afwachting van het geluk waarop wij hopen: de verschijning van de majesteit van de grote God en van onze redder Jezus Christus. -- Titus 2:11-13