De kerkgang

Vanaf 22 maart worden vanuit de Reestkerk de onlinevieringen gehouden. Nu is het al 11 mei en de nieuwste veranderingen rond de maatregelen rond Corona zijn verwerkt. Wat betekent dit voor de kerkgang? Ik zei het in de onlineviering van gisteren al; 1 juni mogen alleen nog maar samenkomsten van 30 mensen worden gehouden, vanaf 1 juli mag dit voor maximaal 100 mensen. Het houdt mij bezig en ik meen dat dit voor heel kerkelijk Nederland geldt. Hele discussies vinden er plaats van hoe dat nu moet.

Ik zet eerst maar even wat gedachten op een rij:kerk
- De Reestkerk heeft de technische mogelijkheid om de vieringen online uit te zenden. Het is een mooie verworvenheid. Helemaal top. Tot Pinksteren is in ieder geval nog een onlineviering. Maar hoelang gaan we hiermee door?
- We mogen na 1 juli wel naar 100 maximaal, maar past dat in de Reestkerk met behoud van de 1,5 meter afstand?
- Samen zingen blijkt ongemerkt flink wat vocht rond te sproeien en dat is een linke boel. Moeten we dan maar niet zingen dan?
- We mogen wel naar de kapper, tandarts, bouwmarkten, zwembad, enzovoort. Toch mogen we nog niet naar de kerk. Nee, dat gaat niet!! Dit is toch wel vreemd. Misschien moeten we in de kerk ook wat meer ons best doen om aan te sluiten bij de 1,5 metersamenleving.
- Als ouders een kind willen laten dopen, hoe moet dat in onlineviering en met een afstand van 1,5 meter? Ga ik dan met een lange stok op afstand wat water over kinderhoofdjes gieten, met een Jakobschelp (ik heb zo’n schelp)? Dit is overigens een serieuze optie. De traditie in andere kerken reikt ons hier al voorbeelden voor aan.
- Een kinderzegen mag gewoon op afstand. Daar is aanraken geen verplichting. Hetzelfde geldt ook voor zegening van ambtsdragers en van belijdeniskandidaten. In het verleden deed men dat ook zonder handoplegging, op een bepaalde afstand.

Ik denk zomaar aan een volgende creatieve oplossing: Vanaf 1 juni is kunnen er samenkomsten worden gehouden van max 30 mensen in de Reestkerk. Deze dienst wordt uitgezonden als onlineviering en in de Brugkerk zitten nog eens 30 mensen, die dezelfde dienst online meemaken. Dat zijn er al 60. Een verdeelsleutel van kerkgang en thuiskerken is misschien een lastige, maar vast niet onmogelijk.
Zodra we kunnen opschalen per 1 juli, kunnen we vast meer mensen laten samenkomen in beide kerken. Het wordt wel even puzzelen, hoe dat dan moet, om de afstand te garanderen. Maar ik zou de uitdaging wel willen aangaan om hieraan te werken.
Een aantal slimme mensen zou ik dan willen vragen om mee te denken en dit praktisch uit te zoeken, in ieder geval de Commissie Eredienst, maar ook anderen.
Het idee is dat we dopen in de gemeente, dan moet die wel samenkomen, al is dat in een kleiner aantal. Ook bevestiging van ambtsdragers en openbare belijdenis vindt plaats te midden van een samengekomen gemeente.

Ik ben benieuwd naar reacties! Die zijn welkom!

• Gods genade is openbaar geworden tot redding van alle mensen. Ze leert ons dat we goddeloze en wereldse begeerten moeten afwijzen en bezonnen, rechtvaardig en vroom in deze wereld moeten leven, in afwachting van het geluk waarop wij hopen: de verschijning van de majesteit van de grote God en van onze redder Jezus Christus. -- Titus 2:11-13