Rondje Fort, een goed verhaaltje

Vrijdagmiddag pak ik de fiets en ga via Rabbinge naar Den Kaat, Nieuwe Dijk, Meeuwenweg naar Fort. En dan terug via de Pieperij en Westerhuizingerweg en weer naar ons stulpje bij de Reestkerk. Dit doe ik nu al een paar weken. Met een aantal mensen hopen zoveel mogelijk adressen te bereiken met een papieren ‘Leef Mee’. Vooral mensen waarvan wij denken dat ze het internet niet machtig zijn. Het is een heerlijk rondje fietsen als het mooi weer is en dat was het dit keer.

schaapEr is van alles te zien. Het is volop lente. Dit keer vielen mij de lammetjes op. Er was een lammetje bezig met bokkige bewegingen andere lammetjes uit te dagen. Het was een grappig gezicht. Gelukkig vielen de andere vijf niet over dat ene bokkige lammetje heen. Uit irritatie had het zomaar gekund dat er een stevige ruzie zou ontstaan. Ik snap dat best. Want je wilt toch wat als je zo opgesloten zit in een weitje. Even een verzetje, even wat afleiding, even de stress uit je lijf, even lekker afreageren. Zo moet het vast ook weleens toegaan in gezinnen, waar kinderen thuis moeten blijven, samen aan een keukentafel, met of zonder schoolwerk. En dan even een beetje klieren. Daar zijn het toch kinderen voor. Mijn Groningse oma zou hebben gezegd: “Nait kribb’n jong.” En je kunt erom glimlachen, maar soms kan het ook best vervelend worden.
Ik neem mijn pet af voor al die gezinnen die het maar moeten bolwerken, dag in dag uit, om de kinderen thuis te hebben, terwijl er van hen verwacht wordt dat ze schoolwerk moeten doen, en tegelijk ook nog zelf thuis werken. Vaak gaat het goed. Gelukkig hebben we hier in de omgeving veel ruimte rond het huis en anders wel vlak in de buurt. Dan kunnen de kinderen even uitgelaten worden, even lekker op de trampoline losspringen.
In het contact met de schooldirectrice van de CNS hoor ik dat het eigenlijk best goed gaat met de kinderen en de gezinnen. Dat is haar indruk, en daar ben ik blij om. Het is een hele oefening in vrede houden in het gezin.

In de Bijbel, Psalm 133, gaat het over samen wonen en samen rond de tafel zitten:
“Hoe goed is het, hoe heerlijk als broeders (en zusters) bijeen te wonen!”
Deze psalm spreekt van het wonderlijke, wanneer het goed mag gaan.

Het heeft iets van een wonder, want er zijn ook kansen. Omdat je elkaar meer tegenkomt biedt dat kansen om elkaar te zien en naar elkaar te luisteren, door bijvoorbeeld verhalen te vertellen. We zien iets bijzonders gebeuren, in de kerk en bij mensen thuis. Er is meer tijd voor elkaar, als ouders, als kinderen. Je leert elkaar dan ook beter kennen misschien. En als je elkaar beter leert kennen, dan mag je nog beter leren elkaar te nemen zoals je bent. Dit kan door de spelletjes die je samen kunt spelen. Dus niet ieder voor zich met Playstation ofzo, maar samen rond de tafel.
Zo is er bijvoorbeeld een kaartspel “Het goede verhaal”, geschikt voor kinderen van drie jaar en ouder, die je gratis kunt bestellen bij JOP (Jeugdwerkorganisatie van de PKN). Het biedt kansen om op eenvoudige manier met bijbelverhalen bezig te zijn en met je eigen verhalen. Het kan ook een mooi idee zijn om elkaar na te gaan tekenen. Je zit tegenover elkaar en je kijkt goed naar de ander, en probeert daar een tekening van te maken. Ik heb zelf al gemerkt dat je de ander dan al heel wat beter bekijkt. Misschien wel met meer waardering.
We zien iets bijzonders gebeuren, in de kerk en bij mensen thuis. Iets kostbaars, een oefening in vrede.

• Gods genade is openbaar geworden tot redding van alle mensen. Ze leert ons dat we goddeloze en wereldse begeerten moeten afwijzen en bezonnen, rechtvaardig en vroom in deze wereld moeten leven, in afwachting van het geluk waarop wij hopen: de verschijning van de majesteit van de grote God en van onze redder Jezus Christus. -- Titus 2:11-13